Agencija za mobilnost i programe Europske unije, Frankopanska 26, HR - 10000 Zagreb, tel: +385 (0) 1 5005 635, fax: +385 (0) 1 5005 699, e-mail: info@europass.hr

Komu je namijenjen?

korisnici Europass

Dokumenti osmišljeni u okviru inicijative Europass namijenjeni su svim građanima 27 zemalja članica Europske unije, zatim Islanda, Lihtenštajna, Norveške i Švicarske, koji pripadaju Europskom udruženju za slobodnu trgovinu, te građanima Hrvatske i Turske.

Europass životopis, Jezična putovnica, Dodatak svjedodžbi, Dopunska isprava o studiju i Mobilnost stavljeni su na raspolaganje pojedincima, tvrtkama i obrazovnim ustanovama koje žele na bilo koji način sudjelovati u projektima mobilnosti i cjeloživotnoga učenja. Skup ovih pet dokumenata proizišao je iz potrebe da se diljem Europe olakša obrazovna i radna mobilnost te nadiđu ograničenja vezana za različita geografska područja, kulturne zajednice i obrazovne sustave.

Europass dokumenti koji uvelike pridonose transparentnosti kvalifikacija i sposobnosti smatraju se vrlo važnim sredstvom za postizanje osobnih i profesionalnih ciljeva, a posebno su korisni pojedincima koje zanima stalan ili privremeni rad u inozemstvu, stručno usavršavanje ili stjecanje novih akademskih iskustava. Međutim, Europass dokumenti ne pružaju mnoštvo prednosti samo osobama koje traže posao ili se žele dodatno školovati, već i poslodavcima koji, služeći se njima, dobivaju uvid u znanja, vještine i sposobnosti potencijalnih zaposlenika na jednostavan, pregledan i razumljiv način.

Primjena dokumenata iz inicijative Europass ne poznaje ograničenja kad se radi o dobi, stupnju obrazovanja ili statusu zaposlenja nekog pojedinca, što je prepoznalo mnoštvo korisnika koji vrlo uspješno primjenjuju Europass dokumente radi ostvarivanja osobnog i stručnog napretka u svim segmentima svojega djelovanja.