Agencija za mobilnost i programe Europske unije, Frankopanska 26, HR - 10000 Zagreb, tel: +385 (0) 1 5005 635, fax: +385 (0) 1 5005 699, e-mail: info@europass.hr

Životopis

Od 12. prosinca 2012. godine hrvatskim građanima na raspolaganju je Europass životopis u novom ruhu – sadržajno ponešto izmijenjen i vizualno osvježen. Ovaj dokument možete izraditi služeći se poveznicama koje se nalaze niže u tekstu.

Na Europassovu portalu također je predstavljena nova usluga kojom je obogaćena inicijativa Europass – Europska mapa vještina (European Skills Passport), a zahvaljujući kojoj možete izraditi vlastiti elektronički portfelj dokumenata u kojemu se prikupljaju svi Europass i ostali dokument kojima dokazujete stečene vještine i kvalifikacije. Ova vam je mapa dostupna ovdje.
Svrha ove usluge jest osigurati svim europskim građanima jasno i cjelovito predstavljanje vještina i kvalifikacija bilo kojem sugovorniku služeći se pritom svim relevantnim dokumentima u elektroničkom formatu objedinjenima u jednoj funkcionalnoj i preglednoj mapi, što je osobito korisno prilikom zapošljavanja.


Europass životopis osobni je dokument koji Vam omogućuje da stečene vještine i kvalifikacije na jasan i pregledan način prikažete potencijalnim poslodavcima, obrazovnim ustanovama i ostalim relevantnim stranama.
Životopis sadrži sljedeće kategorije:

  • osobne podatke;
  • radno iskustvo, obrazovna i strukovna postignuća, jezično znanje;
  • dodatne sposobnosti s naglaskom na tehničke, organizacijske, umjetničke i društvene vještine, kao i znanja stečena neformalnim metodama učenja;
  • dodatne informacije kojima može biti nadopunjen životopis u obliku jednog ili više priloga.

Navedene su informacije o vlasniku Europass životopisa poredane kronološkim slijedom i s lakoćom mogu biti prilagođene određenoj svrsi. Sadržaj svojega Europass životopisa možete ažurirati ili izmijeniti u bilo kojem trenutku.

Europass životopis, također nazvan Europass Curriculum Vitae (CV), okosnica je cjelokupne inicijative Europass. Europass životopis i Europass jezičnu putovnicu korisnici ispunjavaju sami, a dostupni su na internetskim stranicama hrvatskoga Nacionalnog Europass centra putem poveznice na stranice CEDEFOP-a (Europskoga centra za razvoj strukovnog obrazovanja), stoga ih ne morate tražiti ni od kojeg službenog tijela.

Primjer ispunjenog Europass životopisa

Prilikom izrade svojega Europass životopisa na mrežnim stranicama, sami odlučujete o tome koja ćete polja ispuniti, a koja ostaviti praznima. Nakon što ste završili s upisivanjem teksta, prazna se polja neće vidjeti u završnoj verziji Vašega dokumenta, stoga će Vam životopis izgledati sažeto i pregledno.

Savjetujemo Vam da prije izrade Europass životopisa pročitate „Upute za ispunjavanje životopisa“ .
 

Kako mogu dobiti Europass životopis?

Ovaj dokument možete dobiti i u papirnatom i u elektroničkom obliku na dva načina.
Prvi podrazumijeva da ćete svoj Europass životopis izraditi ispunjavajući obrazac na mrežnim stranicama koje su Vam dostupne putem donje poveznice. Prilikom upisivanja podataka, aplikacija će Vas upućivati na popunjavanje različitih odjeljaka ovoga dokumenta, a kad ste završili, trebate pritisnuti naredbu „Spremite svoj životopis“. Ovako ispunjeni Europass CV spremit ćete na svoje računalo, stoga će Vam biti dostupan za bilo kakve izmjene kadgod zatrebate.

Pripremite svoj Europass životopis (Europass CV) online

Drugi način izrade Europass životopisa nudi Vam mogućnost da prazan obrazac spremite na svoje računalo, a tek ga potom ispunjavate. Popunjeni će dokument ostati pohranjen u Vašem računalu i također ćete ga moći nadopunjavati ili unositi izmjene kadgod smatrate potrebnim. Prazan obrazac za izradu Europass CV-a možete dobiti na donjoj poveznici.

Učitajte obrazac za Europass životopis (Europass CV) na svoje računalo
 

Korisnici dobivaju Europass životopis bez ikakve naknade.

Prateći dinamiku novosti na tržištu rada i u obrazovnim sustavima diljem Europe, Europass životopis im se prilagođava svojim sadržajem i strukturom.
Stoga sve obavijesti o mogućnostima primjene toga dokumente možete pročitati na Europassovu europskom portalu koji Vam je dostupan na europass.cedefop.europa.eu/hr.