Agencija za mobilnost i programe Europske unije, Frankopanska 26, HR - 10000 Zagreb, tel: +385 (0) 1 5005 635, fax: +385 (0) 1 5005 699, e-mail: info@europass.hr
30/06/2015

Premijera Europass priloga svjedodžbi

Ovih je dana premijerno predstavljen Europass prilog svjedodžbi te uručen maturanticama i maturantima Zdravstvene škole u Splitu, Medicinske škole u Osijeku, Medicinske škole u Rijeci i Zdravstvenog učilišta u Zagrebu koji su zaključili svoje srednjoškolsko obrazovanje prema revidiranom strukovnom kurikulumu dentalna asistentica/asistent.
Ovaj je dokument sastavni dio inicijative Europass koja, uz prilog svjedodžbi, sadrži: životopis, jezičnu putovnicu, dopunsku ispravu o studiju i Europass mobilnost.

U Republici Hrvatskoj Europass provodi i promiče upravo naša Agencija koja je ujedno Nacionalni Europass centar Hrvatska.
Svrha Europass priloga svjedodžbi jest učiniti nacionalne strukovne kvalifikacije transparentnima na europskoj razini te omogućiti njihovo odgovarajuće prepoznavanje i pravično priznavanje u stranim obrazovnim sustavima, kao i na tržištu rada.

Jedan od ključnih zapisa u obrascu dokumenta jesu općeobrazovne i strukovne kompetencije koje se navode za svaki pojedini strukovni kurikulum, odnosno standard kvalifikacije, a također sadrži dodatne informacije o trajanju, vrsti i razini programa, kao i nacionalni obrazovni kontekst.
Dokument izdaju srednje škole u kojima je stečena nacionalna kvalifikacija, a prilaže se uz originalnu svjedodžbu.
Vrlo smo ponosni što je uvođenjem ovoga dokumenta hrvatskim građanima postao dostupan cjeloviti portfelj dokumenata Europass.

Razmatranje i priprema ovoga dokumenta odvijao se u suradnji naše Agnecije s kolegama iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Agencije za odgoj i obrazovanje te iz Agencije za strukovno obrazovanje i osposobljavanje i obrazovanje odraslih te im zahvaljujemo na uloženom trudu i predanosti ovomu zadatku.

Ujedno ističemo izvrsnu i kontruktivnu suradnju sa sljedećim suradnicima iz srednjih strukovnih škola čija je prva generacija dentalnih asistentica/asistenata stekla pravo na dobivanje Europass priloga svjedodžbi:

  • gospođa Renata Gal, prof. (ravnateljica) i gospođa Jasenka Vujanić, mag. med. techn. iz Medicinske škole u Osijeku
  • gospodin Josip Brusić, dr. med. dent. i gospodin Alen Vukelić, dr. med. (ravnatelj) iz Medicinske škole u Rijeci
  • gospođa Mirjana Kurtović, prof. (ravnateljica) i gospođa Maja Parat, dipl. iur. iz Zdravstvene škole u Splitu
  • gospodin Hrvoje Odak, ravnatelj Zdravstvenog učilišta u Zagrebu
  • gospođa Asja Jelaković, dr. med., predsjednica Udruge ravnatelja zdravstvenih škola Republike Hrvatske.
Svim suradnicima iskreno zahvaljujemo na dragocjenu doprinosu i spremnosti na suradnju kojom je omogućeno uvođenje Europass priloga svjedodžbi na nacionalnoj razini.