Pristupačnost
Pristupačnosti
loading

Europass centar predstavio se na 8. Info danu mreža i inicijativa

Europass centar predstavio se na 8. Info danu mreža i inicijativa

U organizaciji Agencije za mobilnost i programe Europske unije u ponedjeljak, 18. listopada 2021. virtualno je održan 8. Info dan mreža i inicijativa pod nazivom „Kvalitetno profesionalno usmjeravanje i savjetovanje - Put ka uspješnoj karijeri“. Na Info danu su, među ostalim, predstavljeni dobitnici Europske nagrade za inovativno poučavanje (EITA) i njihovi projekti te je obilježena 10. obljetnica djelovanja Euroguidance centra Hrvatska, a događanje je svojim doprinosom obogatilo čak osam inicijativa, i to - Euroguidance, Europass, eTwinning, Eurodesk, Youthpass, Eurydice, Europska nagrada za inovativno poučavanje te Radna skupina za strukovno obrazovanje.

U skladu s rođendanskim povodom Info dana, inicijative su svoj doprinos posvetile temi kvalitetnog i inovativnog profesionalnog usmjeravanja i karijernog savjetovanja u radu s učenicima.

Euroguidance centar je dio europske mreže za podršku profesionalnom usmjeravanju, a namijenjen je svima koji provode profesionalno usmjeravanje i karijerno savjetovanje u osnovnoj ili srednjoj školi, na visokom učilištu ili u području zapošljavanja. „U proteklih 10 godina djelovanja, Euroguidance centar Hrvatska pružio je priliku korisnicima za edukacije, stručna usavršavanja, međunarodne mobilnosti uz pomoć savjetnicima u osnovnim i srednjim školama te na visokim učilištima. Na taj način aktivno radimo na podizanju svijesti o važnosti profesionalnog usmjeravanja u Hrvatskoj i pomažemo praktičarima da bolje i kvalitetnije rade s učenicima s ciljem jačanja njihovih vještina upravljanja karijerom. U tome nam odlično mogu poslužiti Europass alati, poput Europass portala i dokumenta Europass mobilnost“, istaknula je koordinatorica hrvatskog Euroguidance i Europass centra, Mia Trcol.

Preko 200 školskih savjetnika – psihologa i pedagoga, te nastavnika u zanimljivom je intervjuu imalo priliku saznati kako je tekao raznolik karijerni put našeg poznatog redatelja, DJ-a, glumca i kvizoljupca, Marija Kovača. Predstavaljene su nagrađene inovativne nastavne prakse i načini rada s djecom provedeni u sklopu Erasmus+ projekata. Nadalje, kroz šest Café sesija predstavljen je inovativni rad kolega u sklopu mreža i inicijativa. Na kraju, održan je kratki kviz znanja prepun školskih tema pod vodstvom Marija Kovača, a najboljim natjecateljima pripale su i simbolične nagrade.

S obzirom da su Europass alati i kvalitetno cjeloživotno usmjeravanje neraskidivo povezani, Europass centar predstavio je mogućnosti korištenja Europass alata kako bi se učenicima pomoglo da steknu vještine upravljanja karijerom. Polusatnu sesiju posvećenu ovoj temi moderirao je Hrvoje Grganović  (Europass tim Europske komisije), a kao gost mu se pridružio Mladen Tota, nastavnik geografije i povijesti iz Srednje škole Čakovec, koji svoje učenike uključuje u Erasmus projekte, uči ih pisanju životopisa i motivacijskog pisma, i dijeli svoju strast prema usvajanju novih vještina i ideja.

O Mladenovom radu saznajte više u sljedećem videu, a kako smo se družili moguće je pogledati na Facebook stranici Agencije za mobilnost i programe EU

Povezane novosti

PITAJTE o svemu što vas zanima.

Kontaktirajte nas