loading

O Europassu

Što je Europass?

Europass je skup od pet dokumenata pomoću kojih možete jasno i razumljivo predstaviti svoja znanja, vještine i kvalifikacije, na način koji je usporediv u svim europskim zemljama, ali i šire.

Dva dokumenta možete samostalno izraditi na internetu:

 • Životopis (curriculum vitae ili CV) – pomaže vam da svoje vještine i kvalifikacije prikažete na jasan i strukturiran način. Možete izraditi vlastiti životopis na internetu prateći jasne upute i primjere. Izrada u online obrascu iznimno je brza i jednostavna.
 • Jezična putovnica – alat za samoprocjenu jezičnog znanja. Možete izraditi vlastitu jezičnu putovnicu na internetu prateći jasne upute i primjere. Izrada u online obrascu iznimno je brza i jednostavna.

Tri dokumenta izdaju relevantne ustanove:

 • Mobilnost – bilježi znanja i vještine stečene tijekom razdoblja mobilnosti u drugoj europskoj zemlji, što podrazumijeva volontiranje, rad, obrazovanje, usavršavanje i sl.
 • Prilog svjedodžbi – opisuje znanja i vještine koje su stekli nositelji strukovnih kvalifikacija te time omogućuje usporedbu znanja i vještina stečenih u različitim obrazovnim sustavima u Europi.
 • Dopunska isprava o studiju – opisuje znanja i vještine koje posjeduju osobe s visokom stručnom spremom, upotpunjući podatke sa sveučilišne diplome, čime se omogućuje usporedba znanja i vještina stečenih u različitim obrazovnim sustavima u Europi.

Nacionalni Europass centar u Hrvatskoj djeluje pri Agenciji za mobilnost i programe Europske unije i vaš je prvi korak u upoznavanju s inicijativom Europass i njenim dokumentima.

Dokumenti

Dokumenti Europske unije kojom je uspostavljena inicijativa Europass:

 1. Odluka br. 2241/2004/EZ Europskog parlamenta i Vijeća od 15. prosinca 2004. godine na temelju koje je uveden Jedinstveni okvir zajednice europskih zemalja za transparentnost kvalifikacija i kompetencija pod imenom Europass
 2. Odluka br. 1720/2006/EZ Europskoga parlamenta i Vijeća od 15. studenog 2006. godine kojom je uspostavljen Akcijski program u području cjeloživotnog učenja.
 3. Dana 4. listopada 2016. godine Europska komisija usvojila je Prijedlog odluke Europskog parlamenta i Vijeća o zajedničkom okviru za pružanje boljih usluga za vještine i kvalifikacije (Europass) i o stavljanju izvan snage Odluke br. 2241/2004/EZ. Taj je prijedlog sastavni dio dokumenta "New Skills Agenda for Europe" koji je usvojen 10. lipnja 2016. godine.

Više o razvoju zakonodavne podloge inicijative Europass možete pročitati ovdje.

 

Poveznice

Ustanove važne za provedbu inicijative Europass:

 1. Za provedbu, koordinaciju i promidžbu inicijative Europass zaduženi su Europass centri na nacionalnim razinama, a njihov rad nadzire i usklađuje Europska komisija. Republika Hrvatska se pridružila inicijativi Europass punopravnim sudjelovanjem u Programu za cjeloživotno učenje 1. siječnja 2011. godine, a Nacionalni Europass centar za Hrvatsku djeluje pri Agenciji za mobilnost i programe EU.

Glavni ciljevi inicijative Europass i nacionalnih Europass centara su:

 • promicanje europske dimenzije i vrijednosti u cjeloživotnom učenju i profesionalnom razvoju
 • poticanje mobilnosti u svrhu učenja, usavršavanja i zapošljavanja
 • koordinacija izrade Europass dokumenata
 • pružanje informacija o mogućnostima koje navedeni dokumenti nude različitim ciljnim skupinama, od učenika u osnovnim i srednjim školama do zaposlenih osoba.
 1. Važan partner u provedbi i promicanju inicijative je Europski centar za razvoj strukovnog obrazovanja (European Centre for the Development of Vocational Training - Cedefop) koji održava Europassovu središnju mrežnu stranicu na europskoj razini, aktivno sudjeluje u razvoju Europass dokumenata i prati njihovu primjenu.

 

Partnerske ustanove koje na različite načine surađuju s inicijativom Europass:

PITAJTE o svemu što vas zanima.

Kontaktirajte nas

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija