Pristupačnost
Pristupačnosti
loading

O Europassu

Nova Europass platforma besplatni je skup online alata za predstavljanje vještina i planiranje učenja ili karijere u Europi. Alati Europassa na raspolaganju su svim europskim građanima, a mogu se koristiti kao potpora jasnom, sveobuhvatnom i transparentnom predstavljanju znanja, vještina i iskustava širom Europe. Europass alatima mogu se koristiti poslodavci, ustanove za obrazovanje i osposobljavanje, savjetnici za profesionalno usmjeravanje, zavodi za zapošljavanje, socijalni partneri, organizacije mladih i za mlade, volonterske organizacije i mnogi drugi.

Najpouzdaniji europski alat za upravljanje vašim učenjem i karijerom

Studirate li? Upravo ste počeli raditi? Tražite nove izazove? Europass vam omogućuje učinkovito predstavljanje vještina i kvalifikacija u Europi. Europska komisija tu uslugu pruža besplatno i na 29 različitih jezika.

Sljedeći korak u učenju ili karijeri

Brojni su načini na koje vam Europass pomaže poduzeti sljedeći korak u obrazovanju ili karijeri:

 • pomaže vam promišljati o svojim vještinama i iskustvu kako biste bolje razumjeli svoje potrebe i interese
 • predlaže vam prilagođene i pouzdane mogućnosti za učenje i zaposlenje diljem Europe
 • nudi predloške koje možete uređivati i koji vam omogućuje vam jednostavno sastavljanje životopisa i motivacijskih pisama uz pomoć različitih predložaka koje možete uređivati
 • pruža informacije o radu i učenju u Europi
 • nudi poveznice na odgovarajuće mreže potpore.

Alati za potporu učenju ili razvoju karijere

Učenicima, radnicima i tražiteljima zaposlenja iz cijele Europe Europass nudi besplatne internetske alate za potporu. Prije nego što pošaljete svoju prijavu, provjerite može li vam koristiti neki od naših alata:

Europass profil

Europass profil pomaže vam da opišete svoje vještine, pronađete zanimljive poslove i mogućnosti za učenje, vodite evidenciju svojih prijava te sastavljate životopise i motivacijska pisma.

Alat za uređivanje životopisa

S alatom Europass za uređivanje životopisa možete:

 • izraditi i ažurirati životopise
 • među različitim predlošcima odabrati predložak koji vam najbolje odgovara
 • pohraniti životopise na svoj uređaj ili u Europass knjižnicu
 • na jednostavan način podijeliti životopise na 29 različitih jezika.

Alat za uređivanje motivacijskog pisma

Uz pomoć alata za uređivanje motivacijskog pisma moći ćete sastaviti strukturirana, vizualno usklađena i profesionalna motivacijska pisma koristeći niz različitih predložaka.

Dopunska isprava o studiju

Dopunska isprava o studiju opisuje znanja i vještine koje posjeduju osobe s visokom stručnom spremom, upotpunjući podatke sa sveučilišne diplome, čime se omogućuje usporedba znanja i vještina stečenih u različitim obrazovnim sustavima u Europi.

Europass prilog svjedodžbi

Europass prilog svjedodžbi opisuje znanja i vještine koje su stekli nositelji strukovnih kvalifikacija te time omogućuje usporedbu znanja i vještina stečenih u različitim obrazovnim sustavima u Europi.

Dokument Europass mobilnost

Dokument Europass mobilnost bilježi znanja i vještine stečene tijekom razdoblja mobilnosti u drugoj europskoj zemlji, što podrazumijeva volontiranje, rad, obrazovanje, usavršavanje i sl.

Pouzdane informacije o studiranju i učenju u Europi

Europass osigurava pouzdane informacije o studiranju i radu u različitim europskim zemljama pružanjem poveznica na relevantne europske i nacionalne izvore. Tako ćete moći pronaći tečajeve, posao, savjete i podršku u pogledu vrednovanja i priznavanja svojih kvalifikacija.

 

Nacionalni Europass centar 

Europass centri na nacionalnim razinama zaduženi su za provedbu, koordinaciju i promidžbu inicijative Europass, a njihov rad nadzire i usklađuje Europska komisija. Republika Hrvatska se pridružila inicijativi Europass punopravnim sudjelovanjem u Programu za cjeloživotno učenje 1. siječnja 2011. godine, a Nacionalni Europass centar za Hrvatsku djeluje pri Agenciji za mobilnost i programe Europske unije.

Glavni ciljevi inicijative Europass i nacionalnih Europass centara su:

 • promicanje europske dimenzije i vrijednosti u cjeloživotnom učenju i profesionalnom razvoju
 • poticanje mobilnosti u svrhu učenja, usavršavanja i zapošljavanja
 • koordinacija izrade Europass dokumenata
 • pružanje informacija o mogućnostima koje navedeni dokumenti nude različitim ciljnim skupinama, od učenika u osnovnim i srednjim školama do zaposlenih osoba.

Poveznice

PITAJTE o svemu što vas zanima.

Kontaktirajte nas