Pristupačnost
Pristupačnosti
loading

Tražitelji posla

Tražitelji posla

Kako bi tražiteljima posla pomogli u što lakšoj i uspješnijoj potrazi za zaposlenjem, Europass je razvio brojne alate koji im u tome mogu pomoći.

Prije svega, tu je nova Europass platforma, besplatni online alat za predstavljanje vještina i planiranje karijere, dostupna na 29 europskih jezika.

Uz pomoć Europass platforme tražitelji posla mogu:

  • registrirati se i izraditi vlastiti Europass profil
  • jednostavno pretraživati različite mogućnosti za zaposlenje širom Europe
  • dobivati personalizirane prijedloge poslova u skladu s podacima navedenim u profilu interesima
  • izrađivati i uređivati životopise, motivacijska pisma i prijave za posao
  • podijeliti profil s poslodavcima ili karijernim savjetnicima putem EURES-a

U odjeljku Rad u Europi nova Europass platforma korisnicima nudi mogućnost pretraživanja slobodnih radnih mjesta širom Europe putem EURES-a, čime dobivaju mogućnost da se predstave velikom broju potencijalnih poslodavaca te i s njima podijele svoje profile s jasno definiranim profesionalnim interesima i vještinama. Korisnicima se također olakšava odluka o radu u inozemstvu na temelju lako dostupnih i pouzdanih informacija o mogućnostima i uvjetima zapošljavanja u drugim europskim zemljama.

Europass vam također nudi niz dokumenata kojima predstavljate svoja znanja, vještine i kvalifikacije te koji vam mogu biti korisni pri prijavi za posao.

  • Europass mobilnost

Europass mobilnost dokument je u koji se bilježe znanja i vještine stečene tijekom razdoblja mobilnosti u inozemstvu. To mogu biti učeničke ili studentske razmjene, stažiranje, praksa, stipendije, volontiranje ili primjerice sudjelovanje u projektima iz programa Erasmus+. Osim što služi kao potvrda i dokaz o učenju ili radu u inozemstvu, Europass mobilnost važan je dokument za prepoznavanje i bilježenje konkretnih stečenih ishoda učenja, što je iznimno važno na današnjem tržištu rada danas iznimno cijeni.

  • Europass prilog svjedodžbi

Europass prilog svjedodžbi sadrži detaljan opis znanja i vještina vezanih za određenu strukovnu kvalifikaciju, što obuhvaća popis općeobrazovnih i strukovnih kompetencija, a uz to nudi i opis raspona zanimanja dostupnih nositelju kvalifikacije. Kada učenici srednjih strukovnih škola završe određeni obrazovni program i steknu strukovnu kvalifikaciju, njihova škola taj svečani čin potvrđuje izdavanjem školske svjedodžbe koja je vrlo važan dokument za nastavak obrazovanja ili zaposlenje. Europass prilog svjedodžbi kao svojevrsna nadopuna školske svjedodžbe nositeljima strukovnih kvalifikacija može poslužiti kao dodatna pomoć prilikom traženja posla. U tom su dokumentu navedeni dodatni podaci koji nisu dostupni u školskoj svjedodžbi, a posebno su važni upravo za mobilnost, nastavak obrazovanja ili u prijavi za posao te se iz tog razloga dokument izdaje na hrvatskom i engleskom jeziku.

  • Europass dopunska isprava o studiju

Dopunska isprava o studiju dopuna je sveučilišne diplome koja sadrži detaljan opis ishoda učenja, odnosno znanja i kompetencija stečenih na sveučilišnim studijima i koja je posebno važna za mobilnost (u svrhu učenja, usavršavanja ili rada), nastavak obrazovanja ili prijavu za posao. Ovaj dokument izdaje se na hrvatskom i engleskom jeziku te premda ne zamjenjuje originalnu diplomu i ne jamči automatsko priznavanje kvalifikacija, on značajno olakšava razumijevanje sveučilišne diplome jer sadrži detaljan opis znanja i vještina stečenih na studiju, što uključuje i informacije o obrazovnom programu te sustavu visokog obrazovanja u matičnoj zemlji.

PITAJTE o svemu što vas zanima.

Kontaktirajte nas