loading

Učenici

Učenici

Europass dokumenti uvedeni su kako bi širokom spektru korisnika omogućili da što jasnije i transparentnije prikažu svoja znanja, vještine i kvalifikacije. Među njihovim brojnim korisnicima posebno se ističu učenici i učenice osnovnih i srednjih škola kojima su iznimno korisni sljedeći Europass dokumenti:

  • Europass jezična putovnica – za bilježenje i predstavljanje jezičnih znanja i vještina
  • Europass životopis – važno je upoznati učenike sa strukturom Europass životopisa već od najranije dobi kako bi na vrijeme počeli razvijati radne navike kojima će steći potrebna znanja, vještine i kvalifikacije te ih ponosno predstaviti u svom prvom životopisu. Osim toga, sastavljanje Europass životopisa na stranom jeziku može biti izvrsna jezična vježba za učenike različitih uzrasta.
  • Europass mobilnost – za razdoblja mobilnosti provedena u inozemstvu (npr. stručna praksa u sklopu programa Erasmus+)
  • Europass prilog svjedodžbi – kada učenici srednjih strukovnih škola završe određeni obrazovni program i steknu strukovnu kvalifikaciju, njihova škola taj svečani čin potvrđuje izdavanjem školske svjedodžbe koja je vrlo važan dokument za nastavak obrazovanja ili zaposlenje. Kao dodatna pomoć u tome, nositeljima strukovnih kvalifikacija može poslužiti Europass prilog svjedodžbi koji je svojevrsna nadopuna školske svjedodžbe. U tom su dokumentu navedeni dodatni podaci koji nisu dostupni u školskoj svjedodžbi, a posebno su važni upravo za mobilnost, nastavak obrazovanja ili u prijavi za posao. Zbog toga se dokument izdaje na hrvatskom i engleskom jeziku. Europass prilog svjedodžbi sadrži detaljan opis znanja i vještina vezanih za određenu strukovnu kvalifikaciju, što obuhvaća popis općeobrazovnih i strukovnih kompetencija, a uz to nudi i opis raspona zanimanja dostupnih nositelju kvalifikacije.

Dragi učenici, pokažite što znate! Europass će vam u tome pomoći.

PITAJTE o svemu što vas zanima.

Kontaktirajte nas

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija