Pristupačnost
Pristupačnosti
loading

Učenici

Učenici

Europass dokumenti uvedeni su kako bi velikom broju korisnika omogućili da što jasnije i transparentnije prikažu svoja znanja, vještine i kvalifikacije. Među brojnim korisnicima posebno se ističu učenici i učenice osnovnih i srednjih škola kojima su iznimno korisni sljedeći Europass dokumenti:

 

  • Europass životopis 

Učenike je već od najranije dobi korisno upoznati sa strukturom Europass životopisa kako bi osvijestili da posjeduju određena znanja i vještine koja su već stekli kroz nastavne i izvannastavne aktivnosti, a bit će im korisna u svijetu rada. Učenici također mogu vrlo rano počeli razvijati radne navike kojima će steći znanja, vještine i usmjeriti se u zanimanja koja ih zanimaju, planirati svoje buduće obrazovanje i radni život, koje će jednog dana znati kvalitetno predstaviti u svom prvom životopisu.

Uz to, sastavljanje Europass životopisa na stranom jeziku može biti izvrsna jezična vježba za učenike različitih uzrasta.

  • Europass mobilnost 

Europass mobilnost dokument je u koji se bilježe znanja i vještine stečene tijekom razdoblja mobilnosti u inozemstvu. To mogu biti učeničke razmjene, stručne prakse, volontiranje ili primjerice sudjelovanje u projektima iz programa Erasmus+. Osim što služi kao potvrda i dokaz o učenju ili radu u inozemstvu, Europass mobilnost važan je dokument za prepoznavanje i bilježenje konkretnih stečenih ishoda učenja, što je iznimno važno na današnjem tržištu rada danas iznimno cijeni.

  • Europass prilog svjedodžbi

Europass prilog svjedodžbi sadrži detaljan opis znanja i vještina vezanih za određenu strukovnu kvalifikaciju, što obuhvaća popis općeobrazovnih i strukovnih kompetencija, a uz to nudi i opis raspona zanimanja dostupnih nositelju kvalifikacije. Kada učenici srednjih strukovnih škola završe određeni obrazovni program i steknu strukovnu kvalifikaciju, njihova škola taj svečani čin potvrđuje izdavanjem školske svjedodžbe koja je vrlo važan dokument za nastavak obrazovanja ili zaposlenje. Kao dodatna pomoć u tome, nositeljima strukovnih kvalifikacija može poslužiti Europass prilog svjedodžbi koji je svojevrsna nadopuna školske svjedodžbe. U tom su dokumentu navedeni dodatni podaci koji nisu dostupni u školskoj svjedodžbi, a posebno su važni upravo za mobilnost, nastavak obrazovanja ili u prijavi za posao. Zbog toga se dokument izdaje na hrvatskom i engleskom jeziku.

Dragi učenici, pokažite što znate! Europass će vam u tome pomoći.

PITAJTE o svemu što vas zanima.

Kontaktirajte nas