loading

Europski stup socijalnih prava: s načela na djela

Europski stup socijalnih prava: s načela na djela

Europska komisija iznijela je novi akcijski plan europskog stupa socijalnih prava kojim iznosi svoju viziju jake socijalne Europe usmjerene na radna mjesta i vještine za budućnost s ambicioznim ciljevima koje bi EU trebao ostvariti u području zapošljavanja, vještina i socijalne zaštite do 2030. godine. Akcijskim planom ujedno se otvara put pravednom, uključivom i otpornom socioekonomskom oporavku kojim se države članice želi potaknuti da se uspješno nose s promjenama koje su nastupile kao posljedice pandemije bolesti COVID-19.

Uz već pokrenute inicijative u 2020. godini, poput potpore zapošljavanju mladih i primjerene minimalne plaće, u sklopu akcijskog plana objavljena je i Preporuka o učinkovitoj aktivnoj potpori zapošljavanju nakon krize uzrokovane bolešću COVID-19 (EASE).

Akcijskim planom Komisija je utvrdila tri glavna cilja koja države članice EU trebaju ostvariti do 2030. godine. Najprije, zaposlenih bi trebalo biti barem 78% osoba u dobi od 20 do 64 godina. Nadalje, barem 60% svih odraslih osoba trebalo bi pohađati neki oblik osposobljavanja svake godine. Naposljetku, barem 15 milijuna osoba manje bi trebalo biti u opasnosti od siromaštva ili socijalne isključenosti.

U okviru Preporuke o učinkovitoj aktivnoj potpori zapošljavanju nakon krize uzrokovane bolešću COVID-19 (EASE) državama članicama pomaže seu prilagodbi novim društvenim, tehnološkim, gospodarskim i socioekonomskim posljedicama pandemije po novim preporukama koje je Komisija predstavila, a koje uključuju konkretne smjernice za mjere politike kao i mogućnost financiranja sredstvima iz Europske Unije.

Svrha preporuke je što brži oporavak, pretežito na području pokretanja brojnih radnih mjesta koja su stradala kao posljedica pandemije. Naglasak se stavlja i na digitalne i zelene sektore. Komisija poziva Europsko vijeće da podrži ta tri cilja, a države članice da utvrde vlastite nacionalne ciljeve kako bi tome doprinijele.

Povezane novosti

Online konferencija 'Zajedno smo jači'

Online konferencija 'Zajedno smo jači'

11. pro 2020.
Online konferencija "Zajedno smo jači" posvećena je završetku programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti. Svrha je konferencije podizanje svijesti o programima Erasmus+ i Europske snage solidarnosti, predstavljanje rezultata i...
Više detalja

PITAJTE o svemu što vas zanima.

Kontaktirajte nas

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija