Pristupačnost
Pristupačnosti
loading

Europski stup socijalnih prava: s načela na djela

Europski stup socijalnih prava: s načela na djela

Europska komisija iznijela je novi akcijski plan europskog stupa socijalnih prava kojim iznosi svoju viziju jake socijalne Europe usmjerene na radna mjesta i vještine za budućnost s ambicioznim ciljevima koje bi EU trebao ostvariti u području zapošljavanja, vještina i socijalne zaštite do 2030. godine. Akcijskim planom ujedno se otvara put pravednom, uključivom i otpornom socioekonomskom oporavku kojim se države članice želi potaknuti da se uspješno nose s promjenama koje su nastupile kao posljedice pandemije bolesti COVID-19.

Uz već pokrenute inicijative u 2020. godini, poput potpore zapošljavanju mladih i primjerene minimalne plaće, u sklopu akcijskog plana objavljena je i Preporuka o učinkovitoj aktivnoj potpori zapošljavanju nakon krize uzrokovane bolešću COVID-19 (EASE).

Akcijskim planom Komisija je utvrdila tri glavna cilja koja države članice EU trebaju ostvariti do 2030. godine. Najprije, zaposlenih bi trebalo biti barem 78% osoba u dobi od 20 do 64 godina. Nadalje, barem 60% svih odraslih osoba trebalo bi pohađati neki oblik osposobljavanja svake godine. Naposljetku, barem 15 milijuna osoba manje bi trebalo biti u opasnosti od siromaštva ili socijalne isključenosti.

U okviru Preporuke o učinkovitoj aktivnoj potpori zapošljavanju nakon krize uzrokovane bolešću COVID-19 (EASE) državama članicama pomaže seu prilagodbi novim društvenim, tehnološkim, gospodarskim i socioekonomskim posljedicama pandemije po novim preporukama koje je Komisija predstavila, a koje uključuju konkretne smjernice za mjere politike kao i mogućnost financiranja sredstvima iz Europske Unije.

Svrha preporuke je što brži oporavak, pretežito na području pokretanja brojnih radnih mjesta koja su stradala kao posljedica pandemije. Naglasak se stavlja i na digitalne i zelene sektore. Komisija poziva Europsko vijeće da podrži ta tri cilja, a države članice da utvrde vlastite nacionalne ciljeve kako bi tome doprinijele.

Povezane novosti

PITAJTE o svemu što vas zanima.

Kontaktirajte nas