Pristupačnost
Pristupačnosti
loading

Prilog svjedodžbi

OBAVIJEST:

Europass prilozi svjedodžbi za šk. god. 2020./2021. dostupni su za preuzimanje u izborniku s lijeve strane.

 

Što je Europass prilog svjedodžbi?

Europass prilog svjedodžbi standardizirani je dokument koji se na europskoj razini izdaje učenicima završnih razreda srednjih strukovnih škola uz njihovu svjedodžbu o završnome radu. Ovaj važan dokument pruža detaljan opis znanja i vještina stečenih pohađanjem strukovnih obrazovnih programa i omogućuje njihovu usporedbu među različitim obrazovnim sustavima u Europi.

Prateći suvremene potrebe i usmjeravajući se prema tržištu rada, Europass prilog svjedodžbi temelji se na ishodima učenja, odnosno vještinama i kompetencijama stečenima tijekom strukovnog obrazovanja, što učenicima završnih razreda srednjih strukovnih škola daje prednost pri budućem zapošljavanju. Europski je cilj omogućiti dodjelu Europass priloga svjedodžbi za sve strukovne kvalifikacije.

Europass prilog svjedodžbi izrađuje se na hrvatskom i engleskom jeziku kako bi odgovorio na potrebe učenika za mobilnošću, nastavkom obrazovanja i zapošljavanjem. U skladu sa standardiziranim europskim obrascem, na Europass prilogu svjedodžbi navode se naziv kvalifikacije i prijevod na engleski jezik, popis općeobrazovnih kompetencija, popis strukovnih kompetencija te popis zanimanja koja se stečenom kvalifikacijom mogu obavljati. Dokument sadrži i dodatne informacije o trajanju, vrsti i razini obrazovnog programa, kao i nacionalnom obrazovnom okviru.

Ovaj je dokument osobito važan za razumijevanje, uspoređivanje i vrednovanje kvalifikacija u strukovnom obrazovanju na međunarodnoj razini, a isto tako pruža i korisne informacije poslodavcima kako bi lakše prepoznali svoje buduće zaposlenike.

Europass prilog svjedodžbi izrađuje Agencija za mobilnost i programe Europske unije u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Agencijom za odgoj i obrazovanje te Agencijom za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. U Republici Hrvatskoj Europass prilog svjedodžbi dostupan je od školske godine 2014./2015. Ove će godine u strukovnom obrazovanju Europass prilozi svjedodžbi biti dostupni za sljedećih 25 kvalifikacija:

 1. Agrotehničar
 2. Brodski električar
 3. Dentalna asistentica/asistent
 4. Drvodjeljski tehničar dizajner
 5. Ekološki tehničar
 6. Ekonomist
 7. Klesarski tehničar
 8. Komercijalist
 9. Kozmetičar
 10. Medijski tehničar
 11. Modni tehničar
 12. Pomorski nautičar
 13. Prehrambeni tehničar
 14. Prodavač
 15. Strojarski računalni tehničar
 16. Tehničar za brodostrojarstvo
 17. Tehničar cestovnog prometa
 18. Tehničar za elektroniku
 19. Tehničar geodezije i geoinformatike
 20. Tehničar za mehatroniku
 21. Tehničar za računalstvo
 22. Tehničar za vozila i vozna sredstva
 23. Web dizajner
 24. Zrakoplovni tehničar IRE
 25. Zrakoplovni tehničar ZIM

Stoga, pozivamo ravnateljice i ravnatelje srednjih strukovnih škola da, po završetku školske godine 2020./2021., uz svjedodžbu o završnome radu svakom učeniku koji će steći jednu od navedenih kvalifikacija ispišu i uruče Europass prilog svjedodžbi na hrvatskom i engleskom jeziku. Napominjemo da Europass prilog svjedodžbi služi kao dopuna svjedodžbi o završnome radu i bez nje nije valjan dokument.

Europass prilog svjedodžbi izrađuje Agencija za mobilnost i programe EU u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Agencijom za odgoj i obrazovanje te Agencijom za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

 

 

Poveznice

PITAJTE o svemu što vas zanima.

Kontaktirajte nas