loading

Prilog svjedodžbi

Europass prilog svjedodžbi standardizirani je dokument koji se na europskoj razini izdaje učenicima završnih razreda srednjih strukovnih škola, uz njihovu školsku svjedodžbu. Riječ je o dokumentu koji nije personaliziran (na njemu se ne nalaze podaci o učeniku/ci ili o školi), već pruža detaljan opis znanja i vještina stečenih pohađanjem strukovnih obrazovnih programa. Svrha mu je omogućavanje usporedbe znanja i vještina stečenih u različitim obrazovnim sustavima u Europi. Stoga Europass prilog svjedodžbi služi kao nadopuna školskoj svjedodžbi i bez nje nije valjan.

Prateći suvremene potrebe i usmjeravajući se prema tržištu rada, Europass prilog svjedodžbi temelji se na ishodima učenja, odnosno konkretnim kompetencijama stečenima tijekom strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, što maturantima strukovnih škola daje komparativnu prednost pri budućem zapošljavanju. Europski je cilj omogućiti dodjelu ovog važnog dokumenta za sve strukovne kvalifikacije, kako bi sve strukovne škole bile ravnopravne i suvremene članice modernog sustava obrazovanja. Agencija za mobilnost i programe EU trenutno vrijedno radi upravo na tome, a uveli smo i digitalni sustav za izradu i dodjelu Europass priloga svjedodžbi koji će svakako doprinijeti ostvarivanju toga cilja. Osim toga, Europass prilog svjedodžbi iznimno je važan i poslodavcima jer jednostavno i jasno prikazuje stečene kompetencije učenika, odnosno budućeg zaposlenika.

Europass prilog svjedodžbi izrađuje se na hrvatskom i engleskom jeziku kako bi odgovorio na domaće i inozemne potrebe učenika za mobilnostima, nastavkom obrazovanja ili zaposlenjem. Prema unificiranom i standardiziranom europskom obrascu, na Europass prilogu svjedodžbi navode se sljedeći podaci:

  • naziv kvalifikacije i prijevod na engleski jezik
  • popis općeobrazovnih kompetencija
  • popis strukovnih kompetencija
  • perspektive u zanimanju
  • pravna osnova za izdavanje svjedodžbe
  • opći podaci o stjecanju kvalifikacije.

Budući da navedeni podaci nisu dostupni u školskoj svjedodžbi, ovaj je dokument osobito važan za razumijevanje, uspoređivanje i vrednovanje strukovnih kvalifikacija na međunarodnoj razini. Zbog toga je, s obzirom na svoju strukturu i svrhu, Europass prilog svjedodžbi usporediv s Europass dopunskom ispravom o studiju koju izdaju visokoobrazovne ustanove.

Europass prilog svjedodžbi izrađuje Agencija za mobilnost i programe EU u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Agencijom za odgoj i obrazovanje te Agencijom za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Poveznice

PITAJTE o svemu što vas zanima.

Kontaktirajte nas

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija