Pristupačnost
Pristupačnosti
loading

Životopis

Najpoznatiji format životopisa u Europi

Europass životopis jedan je od najpoznatijih formata životopisa u Europi. Jednostavan je za korištenje te je međunarodno prepoznat među poslodavcima i obrazovnim ustanovama.

Za početak, potrebno je izraditi Europass profil u koji ćete unijeti podatke o svojem obrazovanju, osposobljavanju, radnom iskustvu te znanjima i vještinama koje ste u tom procesu razvili. Nakon što izradite svoj profil, možete u nekoliko klikova kreirati različite primjerke životopisa prilagođene određenom natječaju za koji se prijavljujete. Sami jednostavno možete odlučiti o informacijama koje želite unijeti ili izostaviti iz životopisa, odabrati njegov finalni izgled između nekoliko dostupnih predložaka, a Europass će odraditi sve ostalo. 

Životopis možete izraditi, pohraniti i podijeliti s poslodavcima ili obrazovnim ustanovama na 29 europskih jezika. Svoj izrađeni životopis možete pohraniti na računalu ili online u Europass knjižnici, te ga podijeliti s poslodavcima, na EURES portalu ili drugim portalima za zapošljavanje.

 

Kako izraditi dobar životopis

Iz vašeg životopisa budući poslodavac steći će prvi dojam o vašim znajima i vještinama, obrazovanju, radnom iskustvu i drugim postignućima, stoga je važno predstaviti se u najboljem svjetlu.

  • Jasno prikažite svoje iskustvo

Kroz praktične primjere istaknite kako ste stekli vještine i iskustvo koji su relevantni za posao za koji se prijavljujete. Posebnu pozornost obratite na detalje i ključne riječi iz oglasa za slobodno radno mjesto te tome prilagodite svoj životopis.

  • Prilagodite životopis oglasu

Ažurirajte odjeljak „O meni” kako biste istaknuli zašto ste najbolja osoba za određeni posao. Ne navodite suvišne detalje već se usredotočite na činjenice i glavne aspekte posla koji želite.

  • Neka bude čitljiv

Neka vaš životopis bude lako čitljiv. Koristite jasan i koncizan stil i jednostavan jezik. Koristite jake glagole poput „upravljati”, „razviti”, „povećati” i sl.

  • Koristite obrnuti kronološki red

Uvijek prvo navedite najnovija, a zatim starija iskustva. U slučaju dugih pauza u radu ili učenju pružite objašnjenje zašto je do njih došlo te kako ste tijekom razdoblja pauze ulagali u svoj profesionalni razvoj.

  • Pažljivo ga dotjerajte

Prije slanja svakako još jednom prekontrolirajte svoj životopis kako biste uočili i ispravili eventualne pravopisne i gramatičke pogreške, navedite e-adresu i dodajte svoju profesionalno izrađenu fotografiju.

Vaš Europass profil

Vaš Europass profil besplatni je online alat za bilježenje svih vaših vještina, kvalifikacija i iskustava. Redovitim ažuriranjem svojeg Europass profila, uvijek ćete imati pri ruci sve potrebne informacije za brzu izradu prilagođenih životopisa i prijava za posao.

Sretno s prijavama!

PITAJTE o svemu što vas zanima.

Kontaktirajte nas