Pristupačnost
Pristupačnosti
loading

Mobilnost

Europass mobilnost je dokument u koji se bilježe znanja i vještine stečene tijekom razdoblja mobilnosti u inozemstvu. To podrazumijeva studentske razmjene, stručnu praksu, stažiranje, volontiranje ili rad u drugoj zemlji, na primjer sudjelovanje u projektu Erasmus+. Osim što služi kao potvrda i dokaz o učenju ili radu u inozemstvu, Europass mobilnost važan je dokument za prepoznavanje i bilježenje konkretnih stečenih ishoda učenja, a to se na tržištu rada danas iznimno cijeni. 
Za hrvatske građane odnosno sudionike mobilnosti iz Hrvatske ovaj dokument izrađuje se putem online obrasca dostupnog na ovoj stranici. 

Za razliku od nekih drugih dokumenata Europassa, ovaj izrađujete u suradnji s partnerskom ustanovom. Vi kao partner pošiljatelj (odnosno ustanova čije osoblje, učenici ili polaznici odlaze na mobilnost) ispunjavate prvi dio obrasca. Partner domaćin (mentor ili druga osoba odgovorna za praćenje napretka) navodi i potvrđuje stečene ishode učenja u drugom dijelu obrasca.

U dokument se mogu unijeti i ECTS bodovi za studentske razmjene ili ECVET bodovi za razmjene učenika srednjih strukovnih škola (ECVET, Europski kreditni sustav u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju www.ecvet.hr).

Dokument Europass mobilnost izdaje se prvo na dogovorenom stranom jeziku kako bi se njegov nositelj mogao njime služiti u zemlji i inozemstvu (najčešće engleskom), a onda i na hrvatskom. Može se priložiti i Europass životopisu kao dokaz inozemnog iskustva u prijavi za posao. 

UPUTE ZA IZRADU DOKUMENTA I ČESTO POSTAVLJENA PITANJA

 

PITAJTE o svemu što vas zanima.

Kontaktirajte nas