loading

Jezična putovnica

Europass jezična putovnica standardizirani je obrazac za samoprocjenu i predstavljanje jezičnih vještina. Nadovezuje se na Zajednički europski referentni okvir za jezike (ZEROJ)ljestvicu sa stupnjevima poznavanja stranih jezika:

  • temeljni korisnik (A1-A2)
  • samostalni korisnik (B1-B2)
  • iskusni korisnik (C1-C2).

Navedeni se stupnjevi odnose na tri vrste jezičnih vještina:

  • razumijevanje (slušanje i čitanje)
  • govor (govorna produkcija i govorna interakcija)
  • pisanje.

Za svaku od vještina detaljno su opisana znanja i kompetencije koje se očekuju na pojedinom stupnju, što omogućuje kvalitetnu i objektivnu procjenu vlastitih jezičnih sposobnosti.

U jezičnoj se putovnici mogu navesti i međunarodna i međukulturna iskustva koja su pridonijela određenom stupnju poznavanja stranih jezika, a mogu se priložiti i potvrde i diplome kojima se to znanje dokazuje. S druge strane, Europass jezična putovnica može se priložiti Europass životopisu čime u prijavi za posao možete detaljno predstaviti svoje jezično znanje.

Europass jezična putovnica posebno je zanimljiva kad je riječ o zanimanjima za koja je iznimno važno poznavanje stranih jezika. Osim toga, nastavnici se njome mogu koristiti i u svojem radu s učenicima i studentima kod kojih je važno osvještavati načine na koje mogu predstaviti jezična znanja, osobito u svrhu mobilnosti, nastavka obrazovanja ili zaposlenja.

Poveznice

PITAJTE o svemu što vas zanima.

Kontaktirajte nas

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija