Pristupačnost
Pristupačnosti
loading

Zašto je pored LinkedIn profila važno izraditi i životopis?

Zašto je pored LinkedIn profila važno izraditi i životopis?

ŠTO JE EUROPASS CV I ZA ŠTO NAM SLUŽI?

Europass životopis ili CV (curriculum vitae) je dokument kojim kandidat za posao precizno opisuje svoja postignuća u obrazovanju, radno iskustvo, znanja, vještine i osobine koje su važne za prijavu na određeno radno mjesto. U suvremenom poslovnom svijetu širok utjecaj imaju i profili na LinkedInu u kojima su također vidljiva vaša postignuća i uspjesi. U nastavku teksta objasnit ćemo u čemu se ta dva formata predstavljanja razlikuju i zašto bi, zapravo, idealno bilo izraditi oba.

 

1) Različita svrha Europass CV-a i LinkedIn profila

Glavni je cilj LinkedIna omogućiti umrežavanje u poslovnom svijetu. LinkedIn je ujedno i baza životopisa koju headhunteri/recruiteri pretražuju prema ključnim riječima i direktno se obraćaju odgovarajućim kandidatima. Iako i Europass CV i LinkedIn profil rezimiraju vaše profesionalno iskustvo, LinkedIn prije svega nudi širi uvid u vaša znanja i iskustva i dostupan je online 7/24/365 dana, dok je cilj Europass CV-a dati pregled vaših kompetencija koje su ključne upravo za oglas na koji se prijavljujete. Dok vaš LinkedIn profil govori „Pogledajte što sam dosad radio/la i u čemu sam sve dobar/a“, vaš će CV jasno poručiti sljedeće: „Ove vještine i prethodna radna iskustva čine me idealnim kandidatom/kandidatkinjom za vas. Evo koje će koristi vaša tvrtka imati ako me angažirate“.

 

2) Prilagodljivost Europass CV-a svakom pojedinom oglasu za posao

Vaš je CV posebno prilagođen svakom oglasu, odnosno, radnom mjestu na koje se prijavljujete. Dok je, s jedne strane, vaš LinkedIn profil javan i cijelo vrijeme dostupan online, CV šaljete vi sami i prilagođavate ga konkretnim potrebama oglasa za posao. Vaš budući poslodavac o vama zna samo ono što je pročitao u vašem CV-u, odnosno, ono što ste napisali o sebi. Njime stvarate sliku o sebi – vi sami! Stoga dobar CV predstavlja alat kojim si omogućujete izlazak na tržište rada; on je vaša odskočna daska u poslovni svijet. Na temelju CV-a vrši se odabir kandidata koje se poziva na intervju – bingo! To je svrha vašeg životopisa i iz tog ga je razloga važno kvalitetno napisati, i to iznova za svaki novi oglas za posao.

 

3) Jasna i specifična struktura Europass CV-a

Europass CV ima jasno definirana poglavlja u koja unosite svoje podatke. Prednost takvog standardiziranog formata je u ujednačenoj informativnosti i kvaliteti podataka navedenih u stotinama i tisućama CV-a različitih kandidata, iz različitih zemalja, koji mogu biti uključeni u isti proces zapošljavanja. CV mora biti sistematičan, informativan i jasan te povezan s potrebama i karakteristikama radnog mjesta iz oglasa. Europass CV vodit će vas u tome svojom strukturom korak po korak.

 

4) Sažetost i preciznost Europass CV-a

Ako nemate (puno) radnog iskustva, vaš CV može stati na jednu stranu – to je popularni one pager. Ako pak imate radnog iskustva, nemojte zbog forme one pagera reducirati previše informacija. Sjetite se – životopisom stvarate sliku o sebi. Do dvije stranice dovoljne su da navedete sve relevantne informacije i prezentirate se koncizno i profesionalno. Imajte na umu da poslodavci čitaju jedan CV manje od 20 sekundi. I ponekad – ali tek nakon što im vaš CV potvrdi da ste kvalitetan kandidat – potraže i vaš profil na LinkedInu, budući da on nudi puno širi kontekst. Međutim, nakon prijave za posao, vaš CV u svakom slučaju predstavlja vaš prvi kontakt s budućim poslodavcem.

 

5) Kompatibilnost Europass CV-a i LinkedIn profila

Ako želite, u CV-u možete navesti poveznicu na svoj LinkedIn profil te ih na taj način povezati. Europass CV i LinkedIn profil međusobno se ne isključuju, već upravo suprotno, ta se dva formata predstavljanja međusobno nadopunjuju.

 

Da zaključimo: Europass životopis predstavit će vaše vještine na jednostavan i prepoznatljiv način. O širokoj upotrebi ovog formata svjedoči i podatak da je u razdoblju od 2005. do trenutka pisanja ovog članka krajem 2019. godine na europskoj razini izrađeno više od 147 milijuna Europass životopisa, od toga više od 3.5 milijuna u Hrvatskoj. Neka i vama Europass CV pomogne da pronađete posao iz snova!

PITAJTE o svemu što vas zanima.

Kontaktirajte nas